Spirochéty obecně

Nadšení první mikrobiologové hledali a nacházeli bakterie všude. Mezi prvními kdo viděl ve svém primitivním mikroskopu spirálovité, živě pohyblivé bakterie byl obchodník s látkami z Delf. Byl jím Antonj van Leeuwenhock (1632-1723) a ty bakterie pocházely ze zubního povlaku-plaku Spirochéty je vidět i v nebarveném preparátu díky jejich čilému pohybu.

Tou nápadnou spirálovitou bakterií z dutiny ústní byla  nejspíš Treponema microdentium,T.macrodentium T.dentium nebo Borrelia refringens a B.buccalis které patří k normální bakteriální flóře zdravého  člověka.

K výhradně saprofytickým spirochétám patří také druhy rodů Spirochaeta a Cristispira .

Řád: Spirochaetales

1.čeleď: Leptospiraceae s rody Leptospira,Leptonema  a Turneria
2.čeleď: Spirochaetaceae s rody Spirochaeta, Cristispira, Treponema,Brachyspira a Borrelia

Borrelióza, přesněji lymeská borrelióza poměrně nové onemocnění velmi zpopularizovalo původce bakterií rodu Borrelia přenášenou klíšťaty. Již méně je známé,že tato bakterie patří mezi spirochéty do stejné skupiny s původcem syfilitídy.

http://www.homepag.montana.edu/_umbls/mb301/bact/spiro.htm

Spirochéty jsou tenké spirálovitě stočené bakterie na rozdíl od spiril jsou však ohebné.Většinou jsou nápadně  pohyblivé pokud jsou živé. Vyskytují se v půdě v kalech,bahně ,ve znečistěných vodách,ve střevním obsahu,  a v otevřených tělních dutinách. Vyhovuje jim snížená tenze kyslíku. Jsou křehké, nesnášení zmrznutí, teplota pro rozmnožování je pod 37ºC .Jedná se o velmi starobylé organismy. Jejich hlavním posláním je přispívat k rozkladu bílkovin především ve více či méně tekutém,či vlhkém prostředí i bez přítomnosti vzdušného kyslíku. Některé rody a druhy spirochét mohou způsobovat lidská i zvířecí onemocnění. Většinou však žijí se svým hostitelem v dlouhodobém příměří a za vzájemně výhodných podmínek.Stávají se však nebezpečnými pro oslabené  jedince.Některé spirochéty se mohou  i množit ve tkáních členovců sajících krev. Okruh hostitelů spirochét se tím zvyšuje a společně s tím i jejich šance na přežití a rozmnožení.

Treponemy               Borrelie           Brachyspiry         Leptospiry

Devatenácté a dvacáté století , zlatý to věk mikrobiologie, lékařského oboru, který se zasloužil o záchranu největšího počtu lidí, kteří by jinak zemřeli na infekční nemoci, také třídil všechny bakterie do taxonomických skupin. V mikroskopu nápadný tvar šroubovice přivedl do skupiny spirochét různorodé bakterie s odlišným  původem, biologií i patogenitou, které při dnešním pohledu již tak blízko k sobě nemají. Je to asi tak jako kdyby byly k sobě přiřazeni do jedné skupiny nosorožec a brouk nosorožík jen proto,že mají podobný  roh na hlavě a podobný pohyb po zemi pomocí nohou. 

Spirochéty, jsou spirálovité živě pohyblivé bakterie běžně přítomné v odpadech.Některé druhy způsobují lidská i zvířecí onemocnění, příkladem je lymeská borrelióza, syfilis a leptospiróza (horečnaté hemorargické onemocnění, postihující různé orgány )

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*