Dnavá artritida – diabetes – hypertenze

Dna- diabetes a krevní tlak- spojitost

Poruchou metabolismu bílkovin která se projevuje hromaděním krystalů kyseliny močové trpím léta podobně jako moji předkové a potomci – onemocnění dnou. Téměř pravidelně na podzim v době kdy se začíná topit, po námaze nebo zhmoždění některého kloubu, případně při dietní chybě při příjmu nadbytku potravin s puriny nebo při nadbytku vitaminů skupiny B trpím akutním záchvatem dny. Zhmoždění nastává nadměrnou námahou při chůzi, při práci, zvýšenou zátěží. Zvláštností byl pravidelný záchvat ramenního a loketního kloubu po zahájení sezony lovů na drobnou zvěř jako důsledek zpětného rázu zbraně při výstřelu .Stejně tak se u mě projevuje potřebné zhmoždění kloubů uprostřed léta při vysokých teplotách a po chůzi s obuví s nedostatečně pevnou podrážkou po nerovném povrchu s kamínky,kořeny atd.
Zajímavou příhodu ataky dny, respektive dnavé bursitidy jsem zažil letos a tak jsem měl možnost zaznamenat další souvislosti. Týkaly se glykémie a hypertenze. Z celkem nezjištěné příčiny mě začal silně bolet loketní kloub levé ruky. Stav byl patrně vyprovokován konzumací většího množství vývarů z hovězího a kuřecího masa, většími dávkami vitamínů skupiny B pro symptomy diabetické retinopatie a prochladnutím končetin díky užívaným betablokátorům.
Po ránu jsem změřil tlak na levé i pravé ruce
Levá pravá
Krevní tlak 145/95/73 174/88/74
Kapilární glykémie 13,7 11,8
V mmol/L
Bolestivost ano ne
Předběžně lze uvažovat o možném vysvětlení zjištěných hodnost a skutečností
1.Při dnavém zánětu se snižuje návrat žilní krve k srdci viz vyšší diastolický tlak a snižuje se diastolický tlak,tep zůstavá na stejné úrovni.Zda je to důsledkem probíhajícího zánětu nebo tyto hodnoty vedli právě k dnavému zánětu není jasné.
2.Kapilární glykémie stanovená z krve prostředníčků obou paží je v postižené levé paži vyšší .Není jasné také proč. Zda jde o důsledek sníženého průtoku žilní krve nebo zhoršením žilního návratu nebo zda vyšší glykémie v postižené paži je důsledkem reakcí organismu aby saturtoval postiženou tkáń více glukozou pro potřeby obranných reakcí v místě.
3.Vyšší dávky kyseliny acetylsalicylové způsobují rychlou úlevu bolesti v postiženém kloubu což jsem si několikrát ověřil.Naproti tomu jsem se dozvěděl z odborných textů zabývajících se léčbou dny že kyselina acetylsalycilová může zánět zhoršit nebo dokonce vyvolat. Při podrobnějším sledování účinku této látky jsem pak zjistil že jen malé dávky kyseliny acetylsalicylové mohou zhoršovat dnu (dávky kolem 100 mg /den) naopak vyšší dávky (konkrétně 500 mg/den a vyšší) mohou ulevit od bolesti. S ohledem na tato zjištění se zdá že díky účinku zmíněné kyseliny dochází k nižší viskozitě krve, rychlejšímu oběhu i v postiženém kloubu a odvodu zplodin metabolitu bílkovin a pak i ke zmírnění zánětu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*