Horečka DENGUE již i v Čechách!

INFORMACE SZÚ a MZd

http://www.mzcr.cz/Verejne/dokumenty/horecka-dengue_4341_1091_5.html

Vlastní informace: HOREČKA DENGUE (A 90.0, O61)

(příznaky tohoto onemocnění i průběh se velmi podobná „žluté zimnici“ onemocnění, které způsobují příbuzné viry. Dokonce se konstatuje, že jak mizí žlutá zimnice díky účinné vakcíně nahražuje jí úrávě onemocnění DENGUE.Podobné příznaky též nalezneme ve virovém onemocnění původně z Afriky známe od názvem CHIKUNGUNIJA, které se objevilo v nedávných letech i v Italii.)

dengue-3

Ve statistice aktuálního výskytu infekčních nemocí došlo v posledních letech k evidenci dříve u nás ne příliš známé nemoci – horečky DENGUE. Jedná se o akutní horečnaté (39-41 C) onemocnění přenášené tropickými a subtropickými druhy komárů.Známé je nejméně od roku 1779.K přenosu stačí 0,0005 ml infikovaného séra.Nakažený komár přenáší virus již za 8-14 dní po sání na nemocném a tuto schopnost si podrží během celého svého života což je asi 2- 3 měsíce.Virus Dnegue mají vtěle mnohé opice žijící v tropických oblastech. Vnímavost člověka a primátů je všeobecná, onemocnění může vzniknou opakovaně. Virus  způsobující onemocnění, lépe 4-6 podobných virů rodu Flavovirus patřících do skupiny arborvirů kam patří i klíšťaty přenášený virus klíšťové encefalitidy TBE způsobuje několik forem různě závažných onemocnění.

Onemocnění se projevuje vysokou teplotou, schváceností, silnou bolestí hlavy(v oblasti čela a za očima) a bolestmi svalů a kloubů. Vzniká často i vyrážka typu krupičky a někdy i petechie (bodové krvácení do kůže) na nohách i rukou a měkkém patře v ústech.Vyrážka (podobná spalničkám)je na hrudníku pak na břiše ne na nohách (na rozdíl od petechií) V obličeji je erytém, oční spojivky jsou překrvené.Snižuje se počet bílých krvinek v cirkulující krvi a vzniká zduření některých mízních uzlin.Je zdánlivá převaha lymfocytů v krvi.Je snížen počet krevních destiček trombocytů (méně než 100x 10 na 9/L) a tím i zvýšená krvácivost. Bývá i zvracení a nausea, nechuť k jídlu a pocituje se nepříjemná zvýšená citlivost kůže. U závažnějších forem jsou zvětšená játra, krvácení z nosu a úst, pokles tlaku, snížení objemu v ktervním řečišti a příznaky krvácení do zažívacích orgánů. Je zvýšený hematokryt.( o 20 % )Jsou zvýšené hodnoty transamináz a snížený obsah proteinu v krvi. Je pozitivní test na okultní krvácení ze stolice. Mohou být i příznaky pronchopneumonií a přítomnost pleurálního výpotku. V závažných případech i příznaky edému mozku.(Závažná forma spojená s krvácením a škovým syndromem m,ůže mít smrtnost až 50%, běžná forma jen do 1 %) Léčba je jen symptomatická – pečuje se o dostačné zavodnění organismu atd.)

Ke komplikacím dengue patří :

krvácení do mozku, encefalopathie  a vznik zánětu svalů srdce, dále selhávání jater.

Mimo klinických příznaků a anamnézy s pobytem v oblastech kde se onemocnění vyskytuje  je možné prokázat přítomnost viru v krvi pomocí průkazu specifické nukleové kyseliny pomocí reakce PCR a průkazem vzestupu specifických protilátek.Prodělání infekce chrání pacenta jen po krátkou dobu.

dengue-5

Jden z virů způsobujíících horečku dengue

Původní oblastí výskytu byla jihovýchodní Asie,Indie,Severní Austrálie a východní Afrika a jih USA a Tichomoří ,větší část severní části Jižní Ameriky. Ale vyskytuje se již dlouho i v jihovýchodní oblasti Evropy, Malé Asii a Středozemí.Nejnověji je onemocnění potvrzeno v jiných státech Evropy: Francie, Nizozemí Česká repuiblika a v dalších státech. Rezervoárem je nemocný člověk a specifický druh komára. Spoléhá se na to, že tyto druhy komárů u nás nepřežijí zimu, potřebují vždy teplotu nad 20 C. Ale takové podmínky je možné nalézt v dnešních moderních zástavbách evropských měst.

dengue-6

Charakter vyrážky DENGUE v detailu.

Již ve třicátých letech došlo k velké epidemii v Řecku(1928). Vzhledem k tromu že komáři kteří přenášejí viry Dengue se vyskytují jen v městských aglomeracích a blízko nich, onemocnělo tehdy v Athenách 80 % obyvatelstva. Závažné zjištění i pro naší zem je že v devadesátých letech vznikla ve Vietnamu rozsáhlá epidemie tohoto onemocnění. Vzhledem k čilé migraci Vietnamců k nám se zvyšuje možnost tohoto onemocnění i u nás.Stejně tak je význámným faktorem pohyb našich obyvatel do endemických oblastí výskytu DENGUE.

Druhy komárů, které přenášejí horečku Dengue:

Aedes aegypti  – lidská sídliště

potvrzený přenášeč virů DENGUE se v Čechách patrně nevyskytuje. Identifikace všech druhů komárů na tom kterém území je náročná. Například ve Velké Británii provádí právě letost široký průzkum, které vlastně druhy tohoto hmyzu se na britských ostrovech vyskytují nyní. Dá se přepokládat, že díky rychlé dopravě a podmínkám v aglomeracích se již i u nás vyskytují původně cizokrajné druhy, dříve u nás se nevyskytující..

aedes-2

„tygrovaný“ komár A.aegypti

aedes_aegypti_larvae

larva téhož komára jako nahoře

Aedes albopictusv tropických lesích u opic

Aedes scutellarius – v tropických lesích u opic

Ades hebrideus

Culex fatigans (sporné)

culex-fatigans

Na snímku druh komára Culex fatigans, který je také v podezření, že přenáší některé viry způsobující horečku DENGUE

Letos jsme v ČR zanamenali druhý nejvyšší počet onemocnění horečkou DNEGUE od roku 2010  16 prokázanýc onemocnění již v listopadu, loni to bylo 15 případů za celý rok. Je to jistě málo, ale kolik těchto onemocnění vůbec není diagnostikováno, nebož řada ošetřujích lékařů s takovou vzácnou nemocí u nás nepočítá a není s ní dost zkušeností.

Snímky z INTERNET, text vlastní.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*