Diabetes a alkohol.

blogger-image--1420832074Jen z mé vlastní zkušenosti nenapravitelného šťoury:

O mě:

Muž, 65 let,profesí 40 let jako zdravotní laborant v lékařské mikrobiologii,otec 5 zdravých dětí,šťastně jednou ženatý 37 let,věřící,myslivec, zahrádkář,lékařům se vyhýbající,s dg. diabetes 2.typu,stent v RAM bifurkaci věnčitých srdečních tepen,hypertonik,otylost 1.st,dna a jistě ještě mnoho jiného dodnes ještě neurčeno.Víno piji cca 1×3 neděle, 1 doutník týdně.

O mém názoru o vysokém krevním tlaku si můžete udělat obraz také na těchto stránkách v této rubrice.

Ale nyní o mé zkušenosti s diabetem. Tzv.stařeckým diabetem trpěla moje matka, babička z otcovi strany – nijak závažně.Mě zjistili cukr v moči během jedné z preventivních prohlídek v zaměstnání zhruba před 8 lety.7 let jsem se nijak neléčil i moje jako dieta samozřejmě nebyla účinná.Měřil jsem si kolísající glykémii.Postupně jsem zjistil které nápoje a potraviny mě neúměrně zvyšují cukr v krvi.Postupně jsem je vyřazoval, nicméně moje rekordní glykémie byla i 24,8 mm/l!! To už začalo děsit i mě,potíže jsem však necítil žádná spíš naopak.U diabetologa jsem byl za nenapravitelného lajdáka, postupně jsem dostal 3 perorální antidiabetika.Prožil jsem si jednou hypoglykemické kóma – dostal jsem se z něj vlastními silami, a jednou i dost nepříjemnou acidózou, také jsem zvládnul s manželkou.Dnes již mám kompenzovaný diabetes s pravidelním užíváním 3 létků (metformin,glyklada a trajenta) a moje hodnoty jsou nyní 7-5 mmol.

Je všeobecně známo že vyšší dávky alkoholu blokují v játrech přeměnu glykogenu na glukózu.Nicméně to právě může vyvolat u člověka a pak především u diabetika který se léčí jak perorálními antidiabetiky tak inzulínem nebezpečný stav pyhoglykémii, který může dokonce i ohrozit jeho život.!

2013_072513cerven0018

Hodnota krevního cukru před požitím sklenky vína

2013_072513cerven0020

Snížená hodnota krevního cukru 21 minut po vypití 200 ml bílého suchého vína Muller-Turgau

Protože jsem prožil celý život mezi vědci ve vědeckém zdravotnickém ústavu, pečlivě jsem nejen studovat farmakodynamiku léků, které jsem užíval ale také jsem činil pokusy co a jak.

Tak jsem přišel při měření glykémie na to, že jako ostatním diabetikům se automaticky zvyšuje glykémie ráno ( od 4-8 hodiny), prášky neprášky.Je to tím, že organismus automaticky podle svých biologických hodin zvyšuje uvolňování glukósy z jater – není to tedy závislé na tom co jste snědli večer nebo ráno.

Diabetik má držet dietu. Ale pozor.Logicky by člověk nejedl sacharidy a jiné cukry a bylo by vystaráno.Nahradil by je třeba „nevinnými“ bílkovinami. Ale to by bylo zle a sám jsem to vyzkoušel.Když organismus nemá přísun rychle nebo pomalu rozložitelných uhlohydrátů pak si pomůže sám – rozkládá bílkoviny a tuky – a divte se také na cukry ale s tím že při jejich přeměně vznikají toxické látky, které způsobují acidózu s rozvratem vnitřího prostředí, což je nebezpečnější než přebytek cukru, dá se srovnat s nebezpečnou hypoglykémii.Tak že jíst vše v menším množství,pozor, lépe se vyvarovat každé diety. Nejlepší je menší množství,sám oceňuji moji tzv.žraločí dietu. To je v principu jíst nejméně a nejvíce tolik potravin  co je  10 % hmotnosti mého těla.Z zajatých žraloků na to přišli chovatelé že je to právě takové množství po kterém se netloustně ale organismus dostává co nezbytně potřebuje.

Další zjištění se týká alkoholu. Průkazně jsem zjistil že 200 ml bílého suchého vína dokáže snížit obsah cukru v krvi 0 cca 2 mm/l. A toto snížení u mě znamená že z hladiny diebetika se dostávám do normální zóny zdravého člověka bez diabetu. Tak sklen po obědě, nebo v době kdy mám zvýšenou hodnotu lehce upraví můj stav.Vyřešil jsem i problém s některými léky a jejich vzájemného působení na organismus při požití alkoholu , to se týká možného nežádoucího následku při vzniku acidosy u užívní betablokátorů,statinů a metforminu.

Zajímavé je ještě další zjištění. Dýchání. Zvýšené hluboké dýchání je pro diabetika velmi důležité stejně jako pro kardiaka a hypertonika. Během 10 minut zvýšeného dýchání mě pokles krevní cukr také o 1-2 mm/l! A u vysokého tlaku je to ještě markantnější, během pár minut hlubokého dýchání jsem dokázal snížit diastolický i systolický tlak na normu, naopak při zadržení dechu po pár minut mě krevní tlak rekordně stoupul na velmi kritické hodnoty!

A závěrem – držte se rad svého lékaře!

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*