Bartonely – opomíjení původci infekcí

bart rashBartonella – bakterie přenášená,klíšťaty,komáry,blechou aj.
Naposledy upraveno: 01.10.2010 07:11:54

B A R T O N E L L Y

Celosvětově rozšířené bakterie izolované z různých hlodavců a lovné zvěře.Velké množství různých druhů, které mohou přenášet na člověka různá onemocnění.

(Foto z web Internetu)
Peruánský lékař ALBERTO L. BARTON, (1871-1950) první nalezl spojitost mezi bakterií a „Oroyskou horečkou“ přenášenou hmyzem

Drobné bakterie, které dříve byly zařazována mezi Rickettsie.Tyto drobné bakterie jsou přenášeny různými členovci na savce. Usazují se v červených krvinkách ve kterých se množí a nakonec červené krvinky poškozuje.Bakterie je možné kultivovat na kultivačních půdách.

Schéma těla bakterie BARTONELLA sp. kresba J.A.Votýpka

U člověka způsobuje:

*Bartonellosis (Bacilární pelióza a bacilární angiomatóza)
Vzácněji diagnostikované bakteriální onemocnění přenášené klíšťaty a blechami především z koček a psů na člověka. U nás onemocnění vyvolává BARTONELLA HENSELAE způsobující především u oslabených pacientů proliferaci endotelových buněk. Nemoc postihuje většinou chovatele koček, osoby imunodeficitní, pacienty s jiným vážným onemocněním, nebo skupiny osob žijící ve špatných hygienických podmínkách.(bezdomovci, alkoholici a některá etnika)
Klinicky: V místě vpichu vzniká charakteristický tmavý příškvar podobný tmavšímu strupu, který se vytvoří za 5-10 dní po zákusu. Dochází ke zduření nejbližších uzlin (trvá 1týden až 2 měsíce), je zjistitelná horečka po dobu 4-5 dní. Běžné bývají bolesti kloubů a svalů, bolesti hlavy, závratě bolesti zad a očí. Může dojít k zánětu spojivek, nystagmu (samovolné oční pohyby), a ke zvětšení jater.
Laboratorně: V periférní krvi je rozmnožen počet bílých krvinek, snížený počet krevních destiček, anemie, v séru je zvýšená alkalická fosfatáza. K potvrzení diagnosy je třeba další laboratorní vyšetření: průkaz specifických protilátek v titru rovném a vyšším IgM 1:16 a IgG 1:256 titry. Má být proveden pokus izolace bakterií z krve pomocí speciálního živného agaru („Čokoládový“ agar) a při kultivaci se zvýšenou tenzí CO2 a při 35°C. DNA bakterie lze prokázat v klinickém materiálu pomocí PCR reakce a v biopsii stříbřením , na histologických preparátech tkání je nápadná častá proliferace kapilár.
Léčba : antibiotiky (Doxycyklin,Erythromycin,Azitromycin,Clarithromycin,Ciprofloxacin,Trimethoprim,Chloramphenicol,Gentamycin,)
http://www.emedicine.com./MED/topic212.htm

BARTONELLA QUINTANA

Pathogen který zpsobuje inemocnění zvané jako zákopová horečka.Příznaky je teplota, neuralgické bolesti, angiomatózou,endokarditídou a lymfodenopathií.

B.HENSELAE

Pověstná nemoc z kočičího škrábnutí viz výše *

B.BACILIFORMIS

Lidské i zvířecí onemocnění s vysokým procentem úmrtí, vyskytuje se však snad pouze na území Jižní Ameriky.Sto let známa pod názvem Verruga peruviana a Oroya horečka Rocha-Lima nemoc.Projevuje se především horečkou revmatické bolesti,žaludeční a střevní potíže příznaky postižení nervů.Na kůži způsobuje tvrdé boule někdy zředovatělé, hlavně však škodí rozkladem červených krvinek.

http://www.bacterio.cict.fr/b/bartonella.htm l
(na uvedené adrese je třeba bapsat do hledání „Bartonella“ a máme přesnou taxonomii a historii a v francouzském odkazu podrobný popis druhu.)

Výpis podle Dr.Euseby:

B.VINSONII

susp.arudensis
susp.berkhoffii
susp.vinsonii

(izolace z myší i z lidí, u člověka způsobuje skvrtitý tyf)

B.ELISABETHAE

(U zvířat,izolace v USA, uvádí se velký výskyt u narkomanů i v Evropě)

B.ALSATICA

( U hlodavců v jižní Francii)

B.BIRTLESII

(Isolace z různých savců)

B.BOVIS

(U evropských přežvýkavých)

B.CAPREOLI

(U přežvýkavých a hlavně u srnčí zvěře)

B.CHOMELII

(U domácích koček izolován v jižní Francii)

B.CLARRIDGEIAE
(u zvířat, izolace v USA, Texas

B.COOPERSPLAINSENSIS

(izolace u zvířed v Australii, Queesland)

B.DOSHIAE

B.GRAHAMII

(V USA od pacientů, Oklahoma)

B.KOEHLERAE
(U imunodecifientních pacientů)

B.PEROMYSCIperomysci

(izolace od myší)

B.TALPAE

(Izolace z krtka)

B.TRIBOCORUM
Izolace od zvířat v jižní Francii

B.RATTAUSTRALIANI

u krys v Austrálii a tichomoří

B.QUESSLANDENSIS

krysy v tichomoří a autralii

B.SCHOENBUCHENSIS

Park Tubingen,Německo

Nové poznatky z laboratoře dr.Hulínské (SZÚ Praha)

Nesoustavným vyšetřením rodu Bartonell se zabýváme
již cca 10 let. Pomocí identifikace specifické DNA jsme nalezli tuto bakterii u několika pacientů v terminálním stádiu při onemocnění mozkově-cévní příhody a při závažném srdečním selhávání.Dále u několika chovatelů koček, u kterých se však však neprojevovaly závažnější klinické příznaky. Několikrát se opakovalo však bolení v krku a rozborem slin jsme nalezli specifickou DNA.Zdá se že relativně zdravý organismus si s infekcí rychle poradí. Překvapením bylo nedávné zjištění že svalová tkáň z pacienta který trpěl léta „borreliózou“ s projevy myositidy obsahovala velké množství DNA Bartonelly. Dále je též zajímavý prokázaný průkaz DNA Bartonelly v kloubním výpotku z kolene, kdy bylo podezření na borreliový původ. Bakterie Bartonella se dá poměrně snadno kultivovat na krevním agaru a na modifikovaném krevním agrau, případně na krevním agaru zahřátém na 80 C – tzv.čokoládovém agaru. Tuto izolaci běžně neprovádíme, nedávno ji u nás kultivoval MVDr.Melter, který měl velké zkušenosti s izolací a identifikací Bartonell.Bohužel i on musel, aby uživil rodinu odejít na lépe placené místo, než nabízí SZÚ. Mikroskopickou identifikaci přítomných Bartonell dnes provádí ve vybraných případech Dr.Hulínská elektronovou mikroskopií.Serologie se u nás neprovádí, v poslední době laboratoř zavedla komerční test idetifikace pomocí IFA serologie. Zdá se že infekce bakteriemi Bartonell ohrožují jen pacienti se sníženou imunitou, zdravý organismus rychle tyto bakterie zlikviduje.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*