Žlutá zimnice není jen viróza tropů

Yellow fever virus, artwork

Yellow fever virus,  žlutá zimnice

 

Yellow fever virus, artwork

virová částice původce žluté zimnice

Image0041-001

Rozšíření žluté zimnice v padesátých letech minulého století

Žlutá zimnice je závažné virové onemocnění přenášené komáry a zdrojem je člověk(městská forma) nebo savci,především opicemi(džunglová forma).

Výskyt

Stále se vyskytuje v zemích centrální Afriky a severní a střední části Jižní Ameriky. V těchto oblastech jsou obyvatelé k této nemoci dosti odolní,její průběh je zde lehký.V jiných oblastech kde se vyskytne však může mít úmrtnost 25-90 % v Evropě pak až 50 %! Žlutá zimnice je pojmenována proto, že napadá játra a způsobuje ikterus.

Projevy

Avšak též krvácení, zvracení krve (vomito negro) a jiná postižení.Probíhá v několika fázích a pak se objevuje žloutenka, vysoké teploty,zduření obličeje,bolest hlavy a bolesti v zádech,pokles srdečních tepů,krvácení do zažívacího traktu.zástava močení,delirium a smrt.
Diagnóza není snadná,léčení symptomatické, po prodělání infekce je imunita dlouhodobá,avšak virus může v organismu přežívat dlouho.Existuje očkování kmenem neurotropního viru 17D,ochrana vydrží cca 6 let.

Přenašečem jsou různé druhy komárů Aedes aegypti,A.africanus,A.simpsoni,Haemagogus spegazzini.
Komáři kteří přenáší tuto virózu však žijí i jinde než v endemických oblastech Afriky a Jižní Ameriky. Jsou to: jihovýchod USA oblast Floridy,Kalifornie,karibská oblast,pobřežní oblasti jižní části Jižní Ameriky,severní Afrika, východní a jižní Afrika,Madagaskar v Evropě pak jižní Evropa,Turecko oblasti kolem Černého a Kaspického moře,západní pobřeží Francie a Španělska, Indie, Indonésie, severovýchodní Australie,jižní Čína a Japonsko.
Díky současné situaci v cestovním ruchu i při migraci obyvatel z promořených oblastí vystupují do popředí důležitá preventivní opatření: Mimo karantény neočkovaných lidí a opic z endemických oblastí je to pečlivá desinsekce lodí a letadel přijíždějících z uvedených oblastí.

V této souvislosti je třeba myslet i na to, že množení komárů i komárů infikovaných pomáhají drobné vodní plochy i ty dočasné, mokřiny a nejrůznější dealší rezervoáry vody, kde během velmi krátké doby prodělávají komáři svůj vývoj a mohou ohrozit obyvatele v místě i kalamitním výskyte,Když uvážíme že komár který nasál krev z rezervoáru s infekcí zůstává infekční celý život je na povážení budovat na našem území mokřady a podobné „rezervoáry“ vody neboť to budou spíš rezervoáry nemocí.Zvlášť riskantní je tato snaha současné vlády v boji se suchem oblast teplé jižní Moravy.

http://www.cdc.gov/yellowfever/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*