Lidé se se „sloní nemocí“ elefentiázou i v NOVě?

sloni-nohyVe včerejších televizních novinách NOVA jsem viděl reportáž o mladém chlapci který trpí „neznámou nemocí“. Otékají mu bizardně dolní končetiny do obřích rozměrů a celý jeho zdravotní stav je velmi závažný. Lékaři prý nemohou přijít na onemocnění co to způsobilo dokonce z úst lékaře byla slyšet prosba o pomoc v určení nemoci.
Jako člověk který byl 40 let zdravotním laborantem v oboru lékařské mikrobiologie a navíc se mu stala mikrobiologie po zoologii životním koníčkem bych chtěl pomoci. Je to jistě úloha lékařů ale musím zde uvést co vím. Bohužel jsem nenašel místo kam bych tuto odpověď poslal a tak si ulevuji alespoň zde.Kdo ví jak to do TV Nova sdělit pak to učiňte.
Tak podle mého se může jednat postupné ucpávání lyfatických cév způsobené rozmnožujícími se parazoty filáriemi.Nemoc zvaná filarióza je známá lékařům z subtropických a tropických oblastí, lidově též zvaná sloní nemoc – elefantiáza. Při nemoci je nápadné obří zduření dolních končetin, šourku atd.Parazity přenáší komár a to i v subtropických oblastech. Dokonce i v Praze ze pracuje s filáriemi – je to společný program výzkum izraelských a českých vědců. Pracují zde parazitologové na přírodovědecké fakultě UK v Praze Viničné ulici.Dokonce příbuzných parazitů se používá i u nás při hubení komárů! Lékařům jistě poradí parazitologové z Př.fakulty UK ,Parazitologického ústavu v Českých Budějovicích a nebo na oddělení tropické medicíny v Praze na Albertově. Té je možné kontaktovat kolegy z Institutu tropických nemocí v Hamburgu v Anglii atd. Léčba je možná jsou k dispozici speciélní léky a antibiotika.
Jen bych chtěl upozornit na záludnost diagnostiky filariózy:
Odběry krve ke zkoumání a mikroskopii je třeba provádět v noci!!! pouze tehdy je je možné najít v detogovatelném množství v krvi nemocného!! Ale to odborníci jistě vědí.
Držím palce lékařům i pacientovi.
Jiří Antonín Votýpka, zdravotní laborant v oboru lékařské mikrobiologie nyní již v důchodu, bývalý člen Společnost pro mikrobiologii a epidemiologii České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.(1971-2011)
http://www.tropicke-nemoci.cz/opomijene-tropicke-nemoci/lymfaticka-filariaza-elefantiaza/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*