Zůstane lymeská borrelióza záhadnou nemocí?

Bolest hlavy,zvýšená teplota, únava, nausea, bolesti kloubů a svalů – tak jsou uváděny první příznaky lymeské borreliózy.Znáte ještě nějakou další infekční nemoc,která by podobné příznaky neměla? Nemusí to být ani nákaza infekční nemocí. Stačí když přeženete slunění.

Obecné příznaky nemusí být vždy potvrzením onemocnění lymeskou borreliózou  byť pacient je po zákusu klíštěte…

Erytema migrans(EM) – opravdu specifický příznak?

Zarudnutí kolem vpichu nebo zákusu hmyzu na pokožce je důsledek místního překrvení, alergie nebo zánětu.Typický EM pro lymeskou borreliózu je popsán jako kožní léze ve formě zarudnutí kolem místa přisátí klíštěte se středním průměrem 15 cm(3-68) s lemem na okrajích, ostře ohraničené,v  centru blednoucí.Typicky vzniká po týdnu od zákusu.Po léčbě antibiotiky mizí.

Původně byl tento projev popsán jako kožní nespecifický syndrom. Dnes je vykládán jako specifický projev šířící se infekce Borrelia burgdorferi v kůži.Velmi podobný erytém však může způsobit i jiná kožní infekce.

Vlastní zkušenost -ne borrelióza ale mykóza.

Při vojenském cvičení byla naše jednotka deponována v Brdských lesích na dobu jednoho měsíce.Byl deštivý červen a došlo k teplotnímu zvratu s nástupem slunečního počasí. Do levé paže v blízkosti ramene mě štípl nějaký hmyz.Z červeného pupínku se mi začal šířit erytém distálně po paži, dospěl až k zápěstí.V té době jsem měl již 10 letou praxi na mikrobiologickém oddělení.Kožní projev jsem začal léčit sám.Napřed desinfekci (septonex,jodonal)poté antibiotika místně  (framykoin).Šíření v podkoží se nedalo ničím zastavit.Po antibiotikách to bylo ještě horší.Konečně jsem provedl kultivaci. Na Sabouraudově maltózovém agaru mi opakovaně vyrostla pathogenní plíseň rodu Trychophyton později identifikovaná prof.Manychem jako T.rubrum K vyléčení během jednoho týdně mi stačil okluzní obvaz s saloxylovou mastí. Předpokládám,že kdyby se mi stejná příhoda stala již v době,kdy byla lymeská nemoc známá, jistě by to nebylo plísňové onemocnění, ale asi „nevyléčitelná“borrelióza.Od té doby hledím vždy znovu na kožní projevy Erythema migrans s jistou nedůvěrou. Holt osobní zkušenost je k nezaplacení. Všichni ji však nemají.

Erytém vzniklý průnikem infekčního agens z infikovaných klíšťat se dá zaměnit za jiné kožní projevy, ale také  může  až v 60% případů pozitivní lymeské borreliózy scházet.

 

Hledání(jiného) původce onemocnění – kacířství?

Mikrobiologové v minulosti, dříve znali projev infekčních nemocí, než jejich původce. Většinou. Stejně tak tomu bylo u lymeské borreliózy. Jak jsme si již zvykli v Americe  jde vše rychle.Na území města Old Lyme ve státě Connecticut USA byla v roce:

1975 popsána juvenilní rheumatoidní arthritida(Lymeská arthritida)- dr.Allen Steere

1982 izolován druh spirochéty rodu Borrelia  z místních klíšťat rodu Ixodes, která reagovala s imunním sérem od pacientů s příznaky lymeské arthridity.-Dr.Willy Burgdorfer

1984 u pacientů s erythema migrans(EM) se podařila kultivace spirochét rodu Borrelia z krve pacienta s EM a mozkomíšního moku pacienta s meningoencefalitidou, který měl anamnéze EM a z kožní léze.

To je vše v pořádku. Jen jedna drobnost schází: průkazný pokus na zvířeti a infekcí B.burgdorferi. podmíněné onemocnění s histopathologickým výkladem chorobných změn.V roce 1998 referoval dr. Pachner o experimentální infekcí opic (Macaca mulatta) Dokázal ,že je možné po masivní inokulaci původcem lymeské borreliózy izolovat z mozkomíšního moku živé borrelie i po 9 týdnech.Ale to jen u jedinců, kteří nedokázali vytvořit protilátky.Z tkání se to podařilo jen ze srdečního hrotu jedince který vytvořil protilátky .Při přísném hodnocení mohlo také však jít jen o persistenci organismu v těle hostitele.W .Burgdorfer od roku 1959 publikoval práce o technikách serologického průkazu rickettsií v klíšťatech Z tohoto hlediska se zdá objev nové spirochéty způsobující  lymeskou borreliózu odborníkem na serologii rikettsiií náhodným.Zde zůstává pochybnost: není lymeská borrelióza opravdu způsobena jiným  agens než je spirochéta, třeba viry nebo rickettsiemi?Přítomnost borrelií v těle vektorů by tuto možnost vůbec nevyvracela.To, že se dostane 25-50 tisíc spirochét při sání klíštěte do těla hostitele také nemusí být rozhodujcí.

Při využití obranných reakcí organismu je za určitý čas vetřelec buď likvidován nebo vytlačen do míst,kde může perzistovat.Tento perzistující organismus však může být pro hostitele nebezpečím, vznikem autoimunní reakce a  namnožením spirochét při snížení obranyschopnosti.Při přítomnosti přežívajících spirochét není žádným  překvapením nález i„specifických“ protilátek dokonce občasný nález spirochét při přímém laboratorním průkazu. (mikroskopicky,PCR)Pochybnosti podporují i dnes platná kriteria průkazu lymeské borreliózy: vyhýbají se přímému průkazu spirochét, mimo klinických příznaků stačí k průkazu jen serologické metody. Přímé metody se dodnes nepodařilo  standardizovat (kultivace, PCR,mikroskopie), a tak se používají jen jako metody doplňkové byť jejich pozitivita, především společná je průkazem nezvratným pro přítomnost Borrelia burgdorferi.

Co pomůže , třeba pokus podle následujícího receptu: Vezmi prokazatelně infikované, čerstvě nasáté  klíště, sterilně vyjmi „přední“ střevo do 10 ml fyziologického roztoku s hodnotou pH 7,00. Rozmíchej a rozděl na dvě poloviny. Polovinu sterilizuj filtrací bakteriálním filtrem s póry do 0,22µm. Tuto sterilizovanou část použij k inokulaci citlivého zvířete (např.morčete do 3 měsíců věku , případně část může být použita v minimálním objemu pro vpich do  kůže dobrovolníka k vyvolání  EM) Druhou neupravenou část rozdělte opět na polovinu a jednu část použijte pro kultivaci v BSK medium a druhou částí inokulujte obdobný  objekt jako byl využit v první části pokusu.  Sledujte a porovnávejte pokusné objekty 1-3 měsíce a vyhodnoťte výsledky zkoušek.  V týdenních intervalech sledujte výskyt specifických protilátek, hledejte specifickou  DNA. Možná,že Vás potom i něco napadne.

O ostatních a aktuálních pochybnostech se zmíním v příslušných kapitolách.

Pro doplnění informací doporučuji navštívit následující stránky

http://www.stopticks.org/epidemiology/index.asp

pcr

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*