Africká horečka v Čechách?

B.duttoniBorrelie duttoni

nahoře Borrelie duttoni je nejsilnější a nevětší z rodu Borrelia.

dole velmi podobná s menšímy spirálami původce lymeské borreliózy

Onithodorus

Klíště Ornithodorus moubuta které přenáší v Africe a Asii Borrelia duttoni způsobující návratnou horečku

Borrelia burgdorferi s.l.

Borr.burgdorferi

ornithodorus

Jiná druh klíšťáka rodu Ornithodorus.

Snímky nahoře – původ Internet.

Každý rok objednává naše laboratoř kontrolní testy z německé kontrolní laboratoře pod kuratelou WHO.Dostáváme vždy čtyři neznámé vzorky obsahující určený počet různých druhů borrelí i jiných bakterií. Máme určit zda se jedná o původce lymeské borreliózy nebo o jiné bakterie.Každý rok zkušební ústav připravuje jinou kolekci. Vždy jsme požadovaný kontrolní limit v laboratoři dr.Hulínské v SZÚ Praha splnili a obdrželi na jeden rok Certifikát kvality našich testů.Kontroly nejsou pro nás problémem, dokonce i jsou jakousi zajímavostí, které doplňují naše poznatky i sbírky DNA. Tak jsem získali zajímavé sérotypy Borrelie garinii, méně se vyskytující genomospeciés Borrelia lusitaniae, ale i DNA organismů nezpůsobujících lymeskou borreliózu jako DNA rodu Treponema a Escherichia. Loni jsme obdrželi poprvé též DNA pathogenní borrelie Borrelia duttonii. Tato borrelie způsobuje návratnou horečku v Africe a v Asii. Přenáší jí klíště, které se u nás nevyskytuje klíšťák Ornithodorus moubata.

V naší skreeningové metodě testujeme izolovanou DNA primery, které odhalí příslušnost přítomné bakterie jak k rodu Borrelia takže v pozitivním případě patří do skupiny borrelíií, které způsobují lymskou borreliózu, nebo ne. Je to především primer LD(Lyme dissease), BG,VS a BB  doktora Marconiho, který nám rozřadí genomospeciés do skupin Borrelia garinii, afzelii, a  bürgdorferi s.stricto.Stále nové a nově objevené pathogeny z rodu Borrelia dělají v zavedené systematice zmatek a tak musíme používat i další primery k upřesnění. Používáme diagnostiku plasmidové DNA pro potvrzení ,že nalezený druh borrelie opravdu způsobuje lymeskou borreliózu. Stejně tak zkoušíme i další primery pro průkaz genomové DNA. Tak v loňském roku jsme vyzkloušeli i primer prof.Lufta z USA,který jej označil ve své práci jako 16SrRNA s produktem velikosti169 bp. Zjistili jsme, že tento primer je pozitivní u několika loňských pacientů u nichž je primer LD negativní. Bylo to většinou v zimních měsících, kdy by aktivita původců lymské borreliózy  měla být minimální.

Podobný vzorek jsme dostali k testování. Byl LD negativní, VS,BG i BB negativní, nebyl pozitivní žáný primer OSPA. V testu jsem jej označili jako Borrelia ? a sporné určení genospeciés. Když jsme nedávno dostali výsledky překvapilo nás ale i nakonec nás potěšilo, že jsme zachytili a určili další pathogenní borrelii byť tato borrelie nezpůsobuje lymeskou borreliózu ale návratnou horečku známou v Africe. Je však možné, že se právě tato původně africká borrelie podílí na potížích v zimních měsících u řady pacientů a testy falešně poukazují na aktivní lymeskou chorobu. Nicméně léčba je obdobná jako v případě lameské nemoci  a tak kdo byl léčen na lymu vyléčil se  tak i při infekci B.dutonii. Může to být dokonce i další průkaz změněného klimatu v našich oblastech.

Autor primeru 16SrRNA prof Luft testoval nalezený diagnostický primer na DNA podobných mikroorganismů .aby nezpůsoboval falešně pozitivní výsledky. Když jsme znovu prostudovali práci pak testovány byly Borrelia hermsi, Treponema denticola, Clostridia perfringens, Micrococcus luteus a Escherichia coli.ale Borrelia duttonii nebyla testována! Tak dnes můžeme rozšířit svoji diagnostiku i o kmeny nové exotické borrelie, která se patrně vyskytuje i u nás. Zda.li jí již přenáší i naše klíšťata nebo jiný krev sající tuzemský hmyz u nás dosud nevíme, ale pokusíme se to v letošním roce zjistit.

Záležitost je suspektní a zanedlouho budou uveřejněny další skutečnosti, jistě nejen z naší laboratoře.

Trombicula

Na foto z Internetu je dospělec roztoče běžného kolem měst Trombicula jejíž larvy vždy v srpnu napadají teplokrevné savce včetně člověka. Roztoč je podezřelý z přenosu původců návratných horeček. Tak jeho příbuzní přenášejí v Japonsku říční horečku. U nás jsme testovali několik let trobikuly na přítomnost Borrelií způsobujících lymskou chorobu – marně. Je však možné že přenášejí i jiné druhy pathogeních borrelií a rickettsií.

http://zipcodezoo.com/Plants/B/Borrelia_duttoni/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*