Mobilní telefony,počítače,televizory – původci tetanického syndromu,nové nemoci mladých?

PC2Především mezi mladými lidmi se v poslední době šíří „nová nemoc“- tetanický syndrom.Vážně vypadající příznaky zaměstnávají kardiology,neurology i internisty a infekcionisty.Objevují se potíže které připomínají mrtvici,embolizaci,mozkový nádor i roztroušenou sklerózu, poruchu funkce příštitných tělísek dokonce i třetí stádium lymeské borreliózy.

Diagnostici podle příznaků ordinují tomografii,magnetickou rezonanci, mimo odběr krve často i odběr mozkomíšního moku.Dost dlouho trvá a je hodně finančně náročné vyšetření každého takového případu.A zdá se že případů lavinovitě přibývá.Postupně se vylučuje jedno podezření za druhým vznikají diagnostické rozpaky. Podrobné neurologické vyšetření nakonec odhalí tzv. Tetanický syndrom. Pacient pociťuje typicky neurologické příznaky – brnění rukou,brnění nohou,únava a bolestivost v lýtkách, někdy i svíravé pocity až bolesti na hrudi a v břišní oblasti,brnění tváře, jazyka a rtů.Někdy dokonce je ztížena řeč a pacient pociťuje i divné stavy se slabými závratěmi.

V rozboru periferní krve se nezjišťuje nic významného až na jistý rozlad iontů v tělních tekutinách včetně krve. Většinou je snížena hladina draslíku,rozlad je je i u vápníku a hořčíku. Zajímavé jsou zjištění anamnestická: mladí lidé aktivně využívající komunikaci pomocí výkonných mobilních telefónů,profesně často musí pracovat na počítačích,častí uživatelé internetového spojení.Internet mají v zaměstnání i doma,PC, nootbuook, tablety ,tiskárny i různé druhy přehrávačů a jiných elektronických zdrojů elektromagnetického záření mají doma i v zaměstnání, při práci i ve volném čase!

Jak se nyní léčí podobné potíže, když mají léčbu v rukou zasvěcení odborníci – neurologové.Antidepresiva rychle odstraní záchvatové potíže,příznivý vliv má užívání hořčíku a vápníku v lékové formě.Vitamin D pak pomůže obnovit potřebnou hladinu vápníku ve vstřebatelné formě.Nezbytné opatření je pak snížení napětí snižováním stresových situací v zaměstnání i ve volném čase a hlavně netelefonovat mobilním telefonem ne déle než 30 minut denně,střídat při telefonování levé a pravé ucho nebo používat hlasitý poslech, při právci na počítači , hlavně při připojení k internetu oddálit hlavu od přijímače signálu a doržovat „zdravou“ vzdálenost od monitoru – cca 2 délky uhlopříčky monitoru. Není vhodné používat některé starší monitory a monitory příliš velké. Na co se často zapomíná, že i vysoký kontrast obrazovky a jeho přílišný jas silně namáhá a unavuje.Totéž platí i o televizorech.Opět trend poslední doby co největší obrazovku, není dobré řešení.Člověk by neměl být blíže střední obrazovce (70-80 cm uhl.) než 2 m!!

Jistým preventivním opatřením může být i to,když budete mít jisté i jiné než popsané potíže kdy zjistíte že vznikají v nějaké nejasné závislosti na práci s PC nebo po dlouhém telefonování nebo po vypjatém dni, kdy bylo nutné mnohé zařizovat telefonem,mailem atd. Upozornit na to důrazně navštíveného lékaře. Mohlo by to vést i popsání,úspěšné diagnostice i odpovídající léčně potíží, předešlo by se i zbytečným vyšetřením a hlavně – možná že i hygienici by mohli tlačit na vývoj a výrobu bezpečnějších zařízení,

 

Názor zdravotníka ve starobních důchodu, který měl možnost očitě sledovat podobné případy potíží diagnostiky i léčby.Pro doplnění prosím nalezněte si na Internetu heslo „tetanický syndrom“-

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*