Je opravdu vysoký krevní tlak škodlivý?

blood-pressureRekordní mé hodnoty  TK  236/116 mm Hg, glykémie nárazově i 28,1 mmol/litr 

Mohu hovořit z pozice člověka ,který má zhruba od 45 let zvýšený a nakonec vysoký krevní tlak. A to nejen tak ledajaký. Mohu posloužit i s hodnotami 236/116. Samozřejmě že takových hodnot dosahuji jen někdy.Měřil jsem se v mnohých situacích. Například při řezání větví v koruně hrušně jsem si naměřil diastolu 114.

Dědičnost?

Pamatuji na vyprávění mého otce, který zhruba v 40-50 letech měl běžně  systolický tlak 195-200, pracoval manuálně a „dřel jako mezek“ , v práci i doma.Každý den se sprchoval v továrně pod vařící vodou ,což si velmi chválil, pil kafe, kouřil. Měl páru i ve vyším věku takovou, že pro něj nebylo nic nést na rameni 75 kilogramové kamna dva klilometry na chatu. Takových kousků dělal víc. Jako vyučený řezník unesl na hřbetě i hovězí půlku a j.Zemřel téměř zcela zdráv v 87 letech, patrně na embolii nebo na srdeční nedostatečnost.

 

 

1-2011_02282012unor0011.jpg

 

 

Lékaři mi zvyšují adrenalín.

K lékařům vlastně chodím jen pro povolení které je součástí zbrojního průkazu myslivce.Ale běda, i tehdy mě našli vysoký krevní tlak. A jako naschvál jsem jej měl vysoký vždy jen u lékaře. Nemám je rád už kvůli třem svým sourozencům kteří zemřeli v dětském věku do svých 9.let.A moje rychlé vypuzování adrenalinu jistě bude příčinou efektu bílého pláště a výše tlaku.(Jako bych se připravoval na boj s nepřítelem)

 

 

1-2011_02282012unor0012.jpg

 

Bádání?

Jako zdravotník a pracovník výzkumu i když mikrobiologického, jsem bádal proč mám po padesátce dost vysoký tlak.Vždy i při největší zátěži na vojně jsme měl vzorových 120/80.Moc nepiji, jím rád a vše,neponocuji, jeden doutník týdně,zahrádkář a myslivec. Možná že ta krátká pětiletá zkušenost práce v politické straně křesťanů je za vším. S ideály jsem vydržel od roku 1990 do roku 1995 a možná právě to zklamání i se „slušnými“lidmi se na mě podepsalo.

I u stromů a rostlin existuje podobný mechanismus: Turgor – to je tlak v kmenech a rostliných částech který chrání strom přinejmenším před napademím parazitickým hmyzem. Jakmile poklesne tlak v kmeni a rostlině(i při nedostatku vláhy) okamžitě to zjistí parazitický hmyz, houby i bakterie a pouští se do toho ubožáka přednostně. Proti stromům s normálním turgorem to ani nezkouší.Neuspěly by.

 

 

1-2011_02282012unor0026.jpg

Hyperglykémie po jídle bez diety

 

Tělo usiluje jen o důstojný život!

Starší člověk přirozeně díky prožitému životu má téměř všechny orgány opotřebovány různou měrou a také se musí chránit před všemi nepříznivými vlivy a chuti parazitů,bakterií a virů, nakonec i často i před kolegy a konkurenty svého druhu. Stačí k tomu trochu sníženému tlaku a i vytváření dojmu „mouchy sežerte si mě“.Podvědomě instiktem si pomáháme k vyššímu tlaku a ochraně, alkoholem,kávou, cigaretou,adrenalínovými sporty atd. Děláme dojem chlapáka a všichni si pak  rozmyslí nás poškodit a pustit se s námi do křížku.

Léčba na doživotí!

 

Ale pozor. Jdete k lékaři, ten vás hned  varuje před nebezpečím z vyššího tlaku, věští vám možnou smrt,hrůzné následky a postižení když se nebudete léčit.Pak to pokračuje tak, že si odnesete hrst léků a když si důkladně nepročtete příbalový leták začnete je užívat. Pak se dozvíte, že je už musíte užívat až do smrti a počítat s i s jejich  vedlejšími účinky. Začnete kombinovat a měnit léky za „lepší“ nakonec vám zjistí poškozená játra, vznikající cukrovku, padající zuby,zhoršené vidění i libido, třeba i erekci.Lékař  nahrazuje léky za „lepší“ účinnější a a přidává i další na ty vedlejší účinky.Máte již jich plné hrstě. Až nakonec vás to tak našte, že je všechny naházíte do koše. A ejhle, když dokážete přežít týden až měsíc abstinečních příznaků z nadužívání vašich léků, zjistíte, že organismus se vyčistí, uklidní a je vám dobře i bez nich.

 

 

1-2011_02282012unor0024.jpg

 

Trest za šlejdrián?

Ale máte stále pocit,že něco děláte špatně. Když dostanete virózu, i hloupou rýmu hned myslíte, že je to vašim šlendriánem, určitě tím že neberete léky na tlak.. Změříte tlak a ejhle. Je vysoký, vysokánský, zaváháte a začnete brát zase hypotonika a stav je stále špatný,zhorší se i ta viróza. A nyní slabší povahy dají za pravdu lékaři.A říkáte si měl jsem poslechnout, asi měli pravdu. Ale unikne vám, že když se po týdnu neléčení nebo léčení rýma ztratí, tlak se ustálí. Ale to co mezitím již zase začali brát léky o tom nevědí.

Věř svému tělu!

 

Jádro problému je to, že váš organismus dělá vše a tvrdím nejlépe jak v daných podmínkách a věku může včetně zvýšeného tlaku, včetně  zvýšené teploty aby Vás postavil na nohy. Dnes je jasné že s takovým názorem nepochodím a lékaři nademnou lámou hůl, ale přimlouvám se za objektivní a mnohočetné pozorování zda i vám vlastně ten zvýšený tlak nepomáhá nejen v nemoci ale hlavně ve stáří. Minimálně tím, že se vyhnete těm „degenerativním nemocem dneška“ také se jím říká civilizačním, i třeba tím, ža budeme stále fit a zemřeme tehdy kdy to je pro náš organismus nejvýhodnější bez toho abyste trávili léta „života“ jako placky, zbaveni rozumu, pohybu odkázáni na pomoc příbuzných nebo léčeben pro dlouhobě nevyléčitelně nemocné.

 

1-2011_02282012unor0005.jpg

I takmůže vypadat tlak hypertonika bez prášků

 

Nebojte se svého organismu, ten dělá pro váš jen to nejlepší. Nenechte si namluvit že to někdo umí lépe a myslí to s vámi líp.A navíc. Zdá se mi (snad zase jen mě) že obdobné je to s odsuzováním nadváhy atd.

S pozdravem hypertonik J.A.V.

27.2.2012, Praha Suchdol

 

1-2011_02282012unor0034.jpg

Ráno hypertonického diabetika….

Co můžeš udělat pro zdraví svého srdce,krevní tlak i ledviny sám? Zkus to podle návodu z USA:

http://www.webmd.com/diet/food-fitness-planner/default.htm#

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*