Sůl nad zlato!

Dnes má pravdu jen známá pohádka.Podle našich i zahraničních odborníků na výživu je sůl naopak velmi škodlivá, málem jedovatá. Prý se máme soli vyhýbat. To znamená, že je třeba vynechat uzeniny,sýry, různé pochutiny. Je prý třeba i méně solit především polévky a jídlo vůbec. Dokonce je hlásáno, že obsah soli v jídle závisí na rodinných zvyklostech. Proto je třeba omezit sůl již v jídelníčku malých dětí.

 

 

sul3

Naši předkové si soli velmi vážili.

Naproti tomu je zde zjištění, že v minulosti byla sůl našimi předky velmi ceněna. Vzpomeňme si na hodiny dějepisu a v něm popis dávných solných cest,po kterých se dopravovala sůl z přímořských států do vnitrozemí. Dodnes jsou známy solné doly kamenné soli, upozorňují nás na to i dochované místní názvy v celém světě.Sůl byla pro řadu národů nezbytná a dobře se za ní platilo. Z poslední doby jsme si mohli všimnout vztahu k soli u národů a etnik, které dosud nepodlehly „modernímu“ způsobu života. Příkladem nám mou být Pygmejové, Křováci z Afriky. Ještě nedávno žádali od svých civilizovaných objevitelů jediné. Sůl. Když jsem shlédl pořad, kde tento zvláštní požadavek byl ústy křováků vysloven, uvažoval jsem co je tak vzácného na trošku soli. A to především proto, že právě tito lidé umí nalézt i na poušti místo, kde je v podzemí voda,kteří umí využít ke svému živobytí rostliny, živočichy, kterých by si náš člověk vůbec nepovšiml. Vysvětlení je jasné. Kdo užívá sůl, se méně potí, má menší ztráty vody, neboť sůl zadržuje vodu v těle.

2009_08020709dovolena0016

Nejlepší je vlastní zkušenost.

Na svůj banální poznatek jsem si vzpomněl nedávno. Uprostřed horkého a vlhkého léta, kdy se hodně pije, ale také potí jsem začal chodit více ma záchod na malou stranu. Zajímavé to bylo především tím, že přes den jsem musel močit tak 1-3 krát, kdežto v noci i čtyřikrát. Byl jsem vyšetřen na možné zbytnění prostaty a přítomnost markru nádoru prostaty i fukci ledvin – výsledky negativní. Hledal jsem příčiny jinde. Mám ve svém 61 roce zvýšený krevní tlak a tak beru léky na snížení tlaku. Nejlépe na mě působí diuretika v kombinaci s beta-blokátory. Užívám je pravidelně, tak mi to částečně drží krevní tlak v přijatelných mezích. Při používání diuretik jsou problémy s vylučováním draslíku. Některé léky, přímo udržují vyšší hladinu tohoto prvku v těle, některé je naopak silně redukují tak, že je nutné doplňovat draslík ve formě soli tohoto prvku.

2009_08020709dovolena0019

Proč musíme v noci tak často na záchod?

Zajímalo mě proč tak často chodím na malou stranu v noci. Hledal jsem příčinu v anomálii funkce ledvin, prostydnutí ve spánku, „nalévání“ se tekutinami před spánkem atd. Začal jsem studovat lékařské fyziologie a v knize Prof S.Wrighta jsem našel vysvětlení. Může to být vlivem nadměrné ztráty sodíku z plasmy. Snížení obsahu sodíku v těle může nastat právě při léčbě vysokého tlaku, v horku, vlhkém prostředí,a při nadbytku draslíku (například z hojně požívaného ovoce). Navíc podle doporučení odborníků a lékařů je třeba se striktně vyhýbat soli v jídle.Mnozí z nás tomuto poporučení podlehli. Minimální potřeba soli člověka za den je 1,2 g čistého chloridu sodného. Při pocení a pobytu v horkém prostředí je spotřeba vyšší. Také při zvýšeném vylučování sodíku při farmakologickém snižování krevního tlaku je potřeba vyšší. Draslík a sodík jsou v našich tělních tekutinách, v plasmě i v nitrobuněčné tekutině a jejich množství  je striktně vyvážené. Sodíku je více v plasmě, draslíku zase v buňkách. Jakékoliv narušení této rovnováhy způsobuje řadu reakcí organismu.

2009_08020709dovolena0020

Vysvětlení z fyziologie i pathologie člověka.

Studiem jsem zjistil, že právě v noci přirozeně klesá krevní tlak jak u zdravých osob tak i u většiny osob s vyšším krevním tlakem. U těch lidí, kteří ztratily během dne hodně sodíku a navíc ztrácí další sodík při užívání léku na vysoký tlak který pak v noci ještě fyziologicky klesá nemůže snížený obsah sodíku vázat potřebné množství vody. Potom je právě tato „nevázaná“ voda, ale pro organismus potřebná, vylučována právě v noci a to tím více čím větší množství tekutin bez sodíku před spaním lidé vypili.

2009_08020709dovolena0014

Praktický pokus pro každého.

Vyzkoušel jsem to prakticky. Když jsem vypil cca 1 litr vody bez sodíku před spaním, vzal prášky na tlak tak jsem šel na malou stranu v noci o půl noci, v jednu hodinu ve dvě hodiny i v čtyři hodiny ráno. Když jsem vypil stejné množství vody před spaním s tím, že při večeři jsem nešetřil solí, jako obvykle šel jsem na malou stranu v půlnoci, ve dvě hodiny a pak až v 4,30 hod. Množství vyloučené moči bylo zřetelně menší,frekvence mikce slabší, i objem vyloučené vody.Jistě si všimneme i toho, že se jen málo potíme,kůže je vláčnější a konce se vrací některé jiné tlumené funkce těla.Nic se však nesmí přehánět. Příjem nepřiměřeně velkého množství soli může vyústit v neutuchající žízeň a vypití nadměrného množství vody pak dojde třeba i v noci k většímu počtu použití WC.

2009_08020709dovolena0024

Doporučení i pro ostatní.

Z toho si dovolím pro sebe uzavřít, že v horkém létě a před spaním je třeba používat dostatečné množství soli. Ve dne naopak bych se většímu množství soli vyhýbal.Stejně tak u lidí s některými srdečními nedostatečnosti atd. Také není dobré užívat léky na snížení tlaku, především diuretika, večer. Větší množství soli by měl člověk užívat kdykoliv v  horku a především v horku a v prostředí kde zároveň je vyskké procento vlhkosti.Vždy pak  když se více potí, nebo jí ve větším množství ovoce jiné vydatné zroje draslíku. Dokonce i zvýšený přívod jednoduchých cukrů do těla může snižovat potřebnou mínu sodíku v extrabuněčných tekutinách. Myslím, že tato zjištění mohou  být užitečné právě pro ty kteří trpí zvýšenou produkcí moči především v noci, nemohou dlouho naléz příčinu.

Jak se klinicky projevuje nedostatek chloridu sodného?

Při silném pocení, kdy se nahrazuje pouze ztráta vody se projeví nedostatek soli především křečemi svalů, které okamžitě mizí po vypití roztoku soli.Když není dodána brzy sůl pak postižený bledne,krevní tlak se snižuje, srdce pumpuje menší množství krve.Nastupují bolesti hlavy,malátnost,nausea a zvracení. Obraz téměř odpovídá škoku, kůže je ochablá,sliznice jsou suché,nitrooční tlak je nízký, ale na rozdíl od nedostatku vody CHYBÍ POCIT ŽÍZNĚ!

(Podle S.Wright,Klinická fysiologie,Avicenum, Praha 1970,str,60)

J.A.Votýpka,Praha,

31.7.2009

 

2009_08020709dovolena0012

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*