Potřeby přírody

Boží záměr s člověkem a světem a na druhé straně zájem ďábla. To jako lidé umíme posoudit Co však chce příroda? To samé co my nebo úplný opak? Samý otazník. Odpovězme napřed co je příroda, a zda vůbec něco potřebuje. Může být nějaká sjednocující  potřeba  všech těch bytostí , materiálů a sil?
Někomu může připadat sjednocující potřeba přírody jako marný vzestup pro marný zmar.Ve dvojici protikladů jako je život a smrt,oheň a led, jaro a podzim,světlo a tma,noc a den, léto a zima nacházíme vždy pohyb,směr síly a rychlost změn.

Pohyb,proměna ,rozsah a síla i rychlost změn to je potřeba přírody, zjednodušeně změna je ta hlavní hledaná potřeba.

Této základní potřebě sloužíme všichni. Ne nadarmo preferuje přírodní výběr ty nejschopnější při uskutečňování potřeb přírody.Kdo je to? Jednoznačně mi tak připadá člověk a jeho vyvíjející se společnost a pak stejné úrovně dosahující svět bakterií, mikroorganismů a virů.

Kdo jiný než člověk a jeho schopnosti umí tak rychle měnit prostředí kolem sebe, například během několika let úplně rozebrat a odvézt celá pohoří hornin? Kolik staletí by to trvalo jiným přírodním silám?

Schopnosti člověka jsou v tomto směru dosud nepřekonatelné.Se svým neklidem,nenasytností, oblibou hromadit, vlastnit a toužit i po bezcenném, i díky své schopnosti zabíjet vše včetně vlastního druhu, když je to v jeho prospěch, je pro cíle přírody dosud nenahraditelný.Proto dostal výsadní postavení v měnící se přírodě naší planety. A poté dostaly šanci i stejně „schopné“mikroorganismy, jeho hlavní pomocníci,ale i jeho „trenéři a dozorčí“ nad úrovní schopností s kterými člověk vyhrává v přírodě soutěž o rozsah, kvalitu a rychlost změn.

Dovolím si dokonce tvrdit, že člověk bez pochopení potřeb přírody ,především významu mikroorganismů by velmi rychle dospěl ke konci své fylogeneze. Nejen poznáním, ale i ochranou rozmanitých mikroorganismů ve své blízkosti, si může člověk uchovat dosažený primát, pokud o něj opravdu stojí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*